Elcentral
I lägenheten finns en elcentral med automatsäkringar och jordfelsbrytare.
Köksfläkt
Vi rekommenderar att du enbart kör köksfläkten på lägsta intensiteten, för att undvika att matos sugs ut i badrummet.
Vid renovering eller byte av köksfläkt får inte en ny fläkt installeras som ändrar ventilationsförhållandena i fastigheten och därigenom påverka övriga grannars ventilation. Om ni funderar på att byta köksfläkt ska den nya fläkten vara anpassad och godkänd för fastigheter med centralventilation och ha timerstyrt spjäll samt begränsad motor-/utsugningseffekt. Dessa egenskaper är mycket viktiga för att hela husets ventilationssystem ska fungera.
Krav på ny fläkt är:
1. Anpassad och godkänd för fastigheter med centralventilation.
2. Automatiskt timerstyrt spjäll som stängs när köksfläkten slås av.
3. Begränsad motor-/ventilationseffekt.
För byte av den ursprungliga Futurumfläkten finns motsvarande modell Futurum/Franke 240-10 att tillgå, andra fabrikat med motsvarande egenskaper finns också på marknaden. Det viktiga är att den
nya köksfläkten uppfyller ovanstående krav.
Golvvärme
Bad-/duschrum är utrustade med vattenburen golvvärme. I samtliga lägenheter finns en reglerventil i badrummet (sitter i en lucka under handfatet) med vilken man kan reglera golvvärmen.
Kranar
Droppande kranar och rinnande toaletter behöver åtgärdas snarast då föreningen får bekosta den högre vattenkostnad som kan bli följden. Om du inte klarar att åtgärda felet själv kan fastighetsskötaren, i mån av tid, hjälpa till. Byte av packning eller armaturer bekostar du själv. Nya kranar måste vara godkända för installation i Sverige för att få installeras. (Detta för att klara vattentryck över 10 bar.) Tänk på att eventuella fel som uppstår om man har installerat kranar av annan modell inte alltid täcks av ditt försäkringsbolag.
Toalettstol av ursprungsmodell
Du är själv ansvarig för porslin i badrummet som t ex toalettstol. Det finns dock ett undantag - problem som uppkommer med flottören i toaletter av ursprunglig modell åtgärdas av fastighetsskötaren på föreningens bekostnad.
Ventilation
Bakom elementen under fönstren finns ett filter som byts med ett visst intervall, omkring vart tredje år. Föreningen upphandlar filter och administrerar bytet i samtliga lägenheter. Du får meddelande i god tid om när detta ska göras. Kostnaden för filter och filterbyte debiteras bostadsrättsinnehavaren i efterhand utifrån hur många filter det finns i lägenheten.
Elementens värme regleras med termostaten. Om luftväxlingen runt termostaten hindras av till exempel gardiner eller nära stående möbler blir termostaten varmare än rummet och termostaten stryper då värmetillförseln. Tänk därför på placering av möbler etc - så att luftväxlingen blir optimal.
Ovanför spisen finns ett filter som ska rengöras eller bytas ut regelbundet. Filtret hindrar olja och matfett att nå fläkten och imkanalen ovanför så att brännbara avlagringar fastnar. Beroende på hur mycket mat som lagas kan filtret behöva rengöras ganska ofta. Om filtret är skadat ska det ersättas av ett likvärdigt med samma funktion. Föreningen kontrollerar rengöring genom stickprovskontroller vid sotning.